Internationellt språkcafé

Vi har trevliga politiska samtal, där vi utifrån kvällens tema för gemensamma diskussioner som efterhand kan övergå till ett samtal om vad som hänt den senaste veckan. Gästen inleder i 30 till 40 minuter, deltagare översätter vid behov. Kvällens gäst är

Maria Bergqvist, som är ombudsman och regionalt skyddsombud för HRF (Hotell- och restaurangfacket). HRF är ett av de 14 fackförbund som ingår i LO.

Landsorganisationen, LO är Sveriges största fackliga paraplyorganisation, med mer än 2 miljoner medlemmar. LO bildades 1889 som en del av Socialdemokraterna och 1898 delades Socialdemokraterna upp som ett parti och LO som fackförbund. Fortfarande finns ett direkt samarbete mellan LO och Socialdemokraterna, LO:s ordförande sitter med i Socialdemokraternas partistyrelse.

Fackförbunden finns för att ta tillvarata arbetstagarnas (de anställdas) intressen på arbetsmarknaden, i allt från arbetsmiljön på arbetsplatsen, löner och rättigheter, trygga anställningar, stöd och hjälp vid konflikter och i förhandlingar. De organiserar arbetare hos privata företag, statliga och kommunala arbetsgivare. De svenska kollektivavtalen som fastställer lönenivåer, arbetsförutsättningar som scheman med mera och annat på arbetsplatserna i förhandlingar mellan fackförbunden och arbetsgivarna är nu en stridsfråga på flera håll, bland annat i konflikten mellan Tesla och IF Metall.

Vi kommer att diskutera: Hur fungerar facket? Varför ska man gå med i en fackförening? Hur kan man bli fackligt aktiv? Varför behövs facket?

Förbered gärna frågor och synpunkter innan träffen så att vi kan få riktigt bra diskussioner.

Öppet för alla intresserade!

Plats: Socialdemokraterna, Västra stationstorget 11, Lund

Arrangörer: Socialdemokraterna i Lund, ABF MittSkåne

Ikon kalender

-

Ikon kartnål

Partilokalen, Västra stationstorget 11