NYHET

Vi sätter välfärden först i den ekonomiska krisen

Exempelbild

Sverige står inför en rad akuta kriser. Det går att göra något åt dem - om man prioriterar rätt och sätter välfärden först. Idag presenterade vi socialdemokrater vårt förslag till statsbudget för nästa år.

Vården, skolan och omsorgen är hårt pressade av kostnadsökningarna. Över hela Sverige behöver sjukvården och skolan göra sparplaner och avskeda personal när de egentligen skulle behöva anställa.

Det hade inte behövt vara såhär. SD-regeringen har satt sig på läktaren istället för att ta sitt ansvar och skjuter över ansvaret på kommunerna och regionerna. De ger välfärden långt mycket mindre pengar än den behöver.

Vi prioriterar annorlunda. Vi ger sjukvården dubbelt så stora tillskott som SD-regeringen. Vi skjuter till mer till skolan och omsorgen. Vi sätter välfärden först.

Hushållen är svårt pressade av skenande matkostnader, räntor och hyror. Särskilt barnfamiljerna har det tufft.

För oss är det oerhört viktigt att barnen INTE ska ta smällen för krisen! Därför satsar vi på en extra utbetalning av barnbidraget och på att höja underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

Gängvåldet eskalerar. Regeringen fortsätter den tidigare S-regeringens utbyggnad av polisen. Det är bra. Men för varje gängkriminell som sätts bakom lås och bom står nya ungdomar på kö för att fylla tomrummet.

Därför är det så oerhört viktigt att också satsa på att bryta nyrekryteringen! Vi satsar en miljard till lokala kristeam, vi gör rejäla satsningar på skola och socialtjänst i utsatta områden, och långsiktiga satsningar för att bryta segregationen.

SD-regeringen har abdikerat från sitt ansvar. Vi visar att det går att ta ansvar och att det går att hålla ihop Sverige i en svår tid. För att nå dit måste vi sätta välfärden först.

Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg
Amalia Rud Pedersen (S), riksdagsledamot från Göteborg
Johan Büser (S), riksdagsledamot från Göteborg
Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot från Göteborg
Dženan Čišija (S), riksdagsledamot från Göteborg