NYHET

Ett år sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot Ukraina

Det har nu gått ett år sedan Rysslands fasansfulla och fullskaliga invasion av Ukraina. Lidandet i dess spår har varit enormt.

Ukraina har stått emot det brutala anfallskriget med en motståndskraft som slagit världen med häpnad. Och den västvärld som Putin, påverkad av sin egen propaganda, trodde skulle stå handfallen och splittrad har stått enad bakom Ukraina och emot kriget. Det militära och ekonomiska stödet till Ukraina har varit stort och sanktionerna mot Ryssland kraftfulla. Och det är nödvändigt. Ryssland vill dominera sin omgivning och bygga ett imperium. Det kan aldrig tillåtas.

Nu kommer det stora testet för västvärlden. Vi måste stå bakom Ukraina hela vägen. Vi får aldrig svikta i vårt stöd. Vi får aldrig vänja oss vid kriget, sluta förfäras eller låta vårt engagemang trappas ned. Stödet måste vara långsiktigt och även innefatta framtida återuppbyggnad av landet. Nu i det närmaste skedet bör vi trappa upp vårt militära stöd genom att även skicka stridsvagnar. Det enda realistiska slutet av kriget som går att skönja är att Ukraina kastar ut Ryssland från sitt territorium. Då behöver de offensiva stridskrafter som förmår bryta dödläget.

Parallellt med stödet till Ukraina måste uppbyggnaden av vår egen försvarsförmåga fortgå. Tillsammans med andra länder genom exempelvis Nato och EU ska vi bygga en stark militär tröskel gentemot Ryssland. Även denna satsning måste vara långsiktig och spänna över säkerhetspolitiska konjunkturer.

Ett år har gått sedan världen förändrades i grunden. Vårt stöd till Ukraina och våra ansträngningar att stärka vår egen försvarsförmåga tillsammans med våra vänner måste vara långsiktigt och orubbligt.

Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg
Amalia Rud Pedersen (S), riksdagsledamot från Göteborg
Johan Büser (S), riksdagsledamot från Göteborg
Gunilla Carlsson, riksdagsledamot från Göteborg
Dženan Čišija, riksdagsledamot från Göteborg