Carin Lidman

Carin

Hej,

Jag är 57 år och bor i en lägenhet på Viksäng i Västerås med sambo och katt. Jag har tre vuxna barn. Uppvuxen i Spånga, Stockholm men har bott i Västmanland sedan 1989, där jag fick mitt första journalistjobb som lokalredaktör i Skinnskatteberg på Fagersta-Posten. Idag är jag ordförande för Mälarenergi AB och Mälarenergi Elnät AB, sitter i kommunfullmäktige i Västerås och är suppelant i Västmanlandsmusiken. Jag är också ordförande i Förbundet Agenda2030 i Västmanland. Jag sitter i SKRs EU-beredning sedan fem år, och har också uppdrag i Europeiska regionkommittén, som är kommunernas och regionernas remissorgan till EU-kommissionen och EU-parlamentet. Jag sitter i utskottet som har hand om miljö, klimat och energifrågor.


Efter 11 år i Skinnskatteberg och Fagersta gick flyttlasset till Västerås. När jag jobbade som journalist på den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken blev jag rekryterad som politisk sekreterare i Socialdemokraterna Västmanland. 2010 fick jag förtroendet att bli kommunalråd som jag var i 12 år. Miljö, klimat och hållbarhetsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat, men även utbildning, ungas livsvillkor, arbetsmarknad, social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Listan kan göras lång.

Varför kandiderar du till EU-parlamentet?
Jag är övertygad om att EU-samarbetet behövs för att vi ska kunna komma framåt i en rad livsviktiga frågor som till exempel miljö- och klimat, människohandel och arbetskriminalitet. Sverige behöver EU, utan tillgång till EUs marknad skulle vår industri ha det väldigt tufft. Vi måste komma ihåg att EU är vår viktigaste exportmarknad.

Vad vill du åstadkomma och vad innebär det för Västmanland?
Vi socialdemokrater driver en politik som både främjar industrin i vårt län och sätter klimat- och miljöfrågorna främst. Det är det jag vill jobba för. EUs politik och beslut har direkt bäring på våra kommuner i Västmanland och för vår industri är EUs politik avgörande. I dag är det industrin som talar om vikten av den gröna omställningen, mer än vad den borgerliga regeringen gör. En hållbar värld är inte bara avgörande för vår framtid. Krasst så är det också en nödvändighet i företagens affärsmodeller, men det vägrar den SD-styrda regeringen inse. Det är en fara för både vår framtid och företagens möjligheter.

Hur får vi fler att engagera sig i EU-valet?
Valrörelsearbete! Knacka dörr. Tala om för folk att det här valet är lika viktigt att rösta i som i alla andra val. Vi måste förklara att de beslut som fattas i Bryssel och Strasbourg har betydelse för vilken politik vi får på hemmaplan. I dag växer sig de högernationalistiska krafterna starkare inte bara i Sverige utan också i EU. Det är en fara för demokratin! Då måste vi vara många som går och röstar mot dessa krafter. Som röstar socialdemokratiskt. EU-valet är inte svårare än något annat val. Våra socialdemokratiska värderingar ser lika ut i alla EU-länder. Det är jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet som är viktigast för oss alla. Det är det vi ska prata om!

Vad ser du mest fram emot?
Nu ser jag mest fram emot valrörelse! Det brukar vara en slitsam och galen tid, men också rolig! Efter varje valrörelse brukar jag säga: Pust, det här får bli den sista. Men det är ju beroendeframkallande! Det ska bli så kul att få träffa alla taggade partikamrater i länet och få knacka dörr, prata politik med väljarna, ha torgmöten och dricka massor av kaffe!

Tillsammans kan vi göra vi skillnad och få ett rödare Europa!