NYHET

COP26 – Jytte Guteland ”Lovande, men långt från tillräckligt”

På lördag kväll kom slutligen en överenskommelse från COP26 i Glasgow. Jytte Guteland har den senaste veckan deltagit på toppmötet som officiell delegat från Europaparlamentet. Hon tycker att utkomsten av mötet är ”lovande, men långt från tillräckligt”.

– Överenskommelsen är bättre än vad jag fruktat men sämre än vad jag hoppats på. Klart är att det här är det mest framgångsrika klimattoppmötet sedan Parisavtalets slöts för sex år sedan. Tyvärr säger det mer om misslyckandena de senaste åren än om framgången här. Faktum kvarstår, med nuvarande löften går vi mot minst 2,4 graders uppvärmning, det är oacceptabelt när vi vet att vi behöver vara väl under 2 närmare 1,5 grader, säger Jytte Guteland.

En sista-minuten ändring från Indien vattnade ur skrivningen av utfasning av fossila bränslen ytterligare.

– Det är som EU:s Frans Timmermans säger, det europeiska välståndet byggdes på kol, men om vi fortsätter såhär kommer den europeiska döden också byggas på kol. EU ska inte vänta på resten av världen, vi ska naturligtvis ta steget snabbare och fasa ut allt kol, säger Jytte Guteland.

Löften från de stora utsläpparna viktigast

Några av de stora framgångarna kom tidigt under mötet. EU har redan klimatlagen och den nya gröna given. USA är tillbaka i Parisavtalet. Kina och Indien har uppdaterat sina löften.

– Det finns nu en insikt hos världens stora utsläppare att vi måste bli klimatneutrala vid mitten av århundradet. Dessutom har vi nu en text att fossila subventioner och kol ska fasas ut, även om den formuleringen inte blev så stark som vi hade önskat. Det som överraskade mest positivt var att länderna redan nästa år ska uppdatera sina klimatåtaganden, istället för att vänta fem eller kanske tio år. Det är avgörande för att hålla 1,5-gradersmålet vid liv, säger Jytte Guteland.

– Samtidigt nådde vi inte hela vägen fram på området global klimaträttvisa. Vi lämnar mötet utan tidsbestämda siffersatta mål för klimatfinansieringen. Något som är helt avgörande för att bygga det förlorade förtroendet från utvecklingsländer från tidigare svikna löften och därmed snabba på arbetet mot klimatkrisen. Även den viktiga diskussionen om sjöfartens utsläpp var inte med i förhandlingsrummet, jag hade önskat att EU skulle ha varit mer aktiv på detta område, säger Jytte Guteland

Inför COP27 finns inga ursäkter kvar

Nu gäller det att vi i EU fortsätter med att se till att vårt eget klimatpaket blir starkt och ambitiöst och överträffar 2030-målet i klimatlagen. Inför COP27 finns inga ursäkter kvar. De nationella åtagandena måste stärkas så vi respekterar Parisavtalet, säger Jytte Guteland.

Kontakt

Albin Nordin, pressekreterare
Mobil: +32 488 27 44 05
E-post: albin.nordin@ep.europa.eu