NYHET

Länets (S)-kommunalråd: Högerns uranvurm är en dålig deal för vårt län

Hela högeroppositionen (M, SD, L och KD) vill riva upp lagen som förbjuder uranbrytning i Sverige.

Det beskedet fick vi idag genom en enkät Ekot gjort med samtliga partier.

Det finns goda skäl till att vi 2018 förbjöd uranbrytning i Sverige. Miljöriskerna är allt för höga. Brytning av uran i vårt län skulle riskera våra gemensamma vattentäkter. Brytningsförbudet handlar om att säkerställa våra medborgares tillgång till friskt vatten, inte bara nu utan för lång tid framåt.

Ett av partierna som nu öppnar för att bryta uran i Jämtland är Liberalerna. Under valrörelsen har partiet tidigare gått ut med att man vill avskaffa elområdena och på så vis driva upp elpriset för alla oss som bor i norra Sverige. Liberalernas nya hållning är uppenbarligen att vi i norr ska betala mer för strömmen men samtidigt riskera vår natur för att förse södra Sverige med uran till kärnkraften. Det högern levererar är en minst sagt dålig deal för Jämtlands län.

Socialdemokraterna i Jämtlands län och i Sverige är tydliga. Förbudet mot uranbrytning ska stå fast. Vi kommer göra allt för att stoppa högerpartiernas uranvurm. Moderaterna i Stockholm lyssnar uppenbarligen inte på sina lokala företrädare i vårt län, det är både oroande och en stor brist för demokratin.

Therese Kärngard, Kommunalråd Bergs kommun

Richard Nilsson, Kommunalråd Bräcke kommun

Lars-Gunnar Nordlander, Kommunalråd Härjedalens kommun

Maria Jacobsson, Oppositionsråd Krokoms kommun

Anton Hammar, Kommunalrådskandidat Ragunda kommun

Susanne Hansson, Kommunalråd Strömsunds kommun

Martine Eng, Oppositionsråd Åre kommun

Niklas Daoson, Oppositionsråd Östersunds kommun