NYHET

Ödesvalet där varje röst behövs

"Vi behöver främja sammanhållningen i EU", skriver Isak Utsi (S), Arjeplog, kandidat i valet till Europaparlamentet 9 juni.

EU är en finurlig konstruktion. Här bildar 27 länder en fri marknad som bidrar till konkurrenskraft och sänker priserna för oss konsumenter.

I EU kan vi reglera frågor som det gynnar alla att vi kommer överens inom – som brottslighet över gränserna eller miljö och klimat – samtidigt som andra frågor hanteras i respektive medlemsland.

Medan EU blivit rätt bra på de här delarna har andra behov vuxit fram allt mer, nämligen vår säkerhet och självständighet mot skurkstater.

Ärligt talat, få saker har nog varit så problematiska för Putin och hans regim som det kraftfulla stöd vi uppvisat för Ukraina. Ekonomiskt stöd, ett aktiverat massflyktingdirektiv och därtill koordinerade paket med vapen och materiel från enskilda medlemmar.

Ett enat Europa har dessutom kunnat besluta om stenhårda sanktioner mot Ryssland och samtidigt minskat beroendet av rysk olja och gas kraftigt. Vi behöver nu upprätthålla stödet samtidigt som EU och Sverige står inför fortsatta prövningar.

Utvecklingen på hemmaplan är minst sagt mörk och vi svenskar är med rätta rekordpessimistiska över att kostnadskrisen inte hanteras tillräckligt aktivt, att uttalanden från regeringsunderlaget splittrar samhället och att gängvåldet påverkar allt fler av svenskarnas vardag. Samtidigt som Trump – som attackerar idén om samarbete med Europa – förbereder sig för presidentval är också antalet fullvärdiga demokratier i världen färre än på över 30 år och rättsstatens principer på många håll ifrågasatta.

I all denna oreda vill vi Socialdemokrater använda våra erfarenheter och nätverk för att främja sammanhållningen i EU; mot yttre hot, för att knäcka gängen och stärka det gränsöverskridande arbetet mot terror. Vi vill ta ansvar för att vända kostnadskrisen som regeringen slarvat med och fast och tydligt stå upp för svenska folkets intressen i Europa. Vi vet att det arbetet behövs!

För hur ser skiljelinjerna ut? Jo när den andra sidan av politiken exempelvis vill låta hushållen betala för dyra avfallsutsläpp vill vi istället att företagen som står bakom dessa ska bära sina egna kostnader.

Eller som när SD arbetar för att splittra vårt land och vill göra det enklare för Sverige att lämna EU vill vi vara tydliga med att deras agerande inte gör annat än spelar pro-ryska intressen i händerna och påminna om att svenskarnas stöd för EU är mycket högt.

Den 9 juni röstar vi i det EU-val där mer står på spel än någonsin tidigare.

Jag kandiderar för att jag tror på att EU i en farlig tid behöver stå för stabilitet, säkerhet och styrka samtidigt som jag vet att varje del av landet också behöver höras i Bryssel.

 

Isak Utsi, EU-kandidat, Kommunalråd Arjeplog (S)

 

Läs krönikan hos NSD. Länk till annan webbplats.