NYHET

Norrbotten är en bra plats på jorden!

"Det behövs en aktiv regional tillväxtpolitik", skriver riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S), Haparanda.

Tanken på att lämna Norrbotten slog mig aldrig – trots att hela omgivningen praktiskt taget skrek det. När jag växte upp på -90 och -00-talet påpekade vuxna runt mig att det var klokt att flytta från Norrbotten.

”Börja studera på något av de klassiska universiteten, Lund, Uppsala…” fick jag höra frekvent på gymnasiet.

Att stanna i länet var ett misslyckande. Det spelade egentligen ingen roll vad utflyttade unga norrbottningar hade för sig söderut – bara att de bodde i Stockholm sades alltid av anhöriga med en viss touch av stolthet.

Det är inte dåligt att se sig om. Att lämna kommungränsen. Få andra perspektiv och erfarenheter.

Jag önskar dock att någon, jag menar åtminstone en, kunde ha sagt Norrbotten är en bra plats på jorden och att det finns goda framtidsutsikter här.

Det mjuknade något på senare år till ”flytta gärna tillbaka om några år”. Och så trodde vi att unga utflyttade norrbottningar skulle vända hem efter ett tag på vift. Det gjorde de inte.

Sedan 1960-talet har hundratusentals människor flyttat från norr till söder på grund av arbetsbrist. Och dessutom fått flyttbidrag för det. Så sent som i slutet av 90-talet fick du fortfarande stöd för att flytta söderut.

Nu när flyttströmmarna måste riktas åt andra hållet så är staten rätt ovillig till flyttbidrag.

Jag ska erkänna att jag inte heller är någon stor förespråkare av flyttbidrag för att få sörlänningar att flytta till norr – våra fördelar borde tala för sig själv. Däremot är det märkligt att politik som gynnar norra Sverige verkar vara otänkbart för SD-regeringen att stötta.

Nu när jobben finns i norr och inflyttningstakten till både Norrbotten och Västerbotten måste öka kraftigt hade vi förväntat oss en regering som stöttade våra behov av att bygga bostäder, infrastruktur och se till att arbetskraften söker sig till oss. Precis som vi gjorde när jobben fanns i Stockholm. Istället har vi en regering som verkar svaja betänkligt på satsningarna i norra Sverige.

Det har kommit till uttryck den senaste tiden i allt från Sverigedemokraterna som ifrågasätter industrins gröna omställning till finansministern som i riksdagens kammare under budgetdebatten den 29 november uttryckte att kritiken är fullt legitim.

Vår naturresursproduktion står för en ansenlig del av Sveriges välstånd och vi i norra Sverige har aldrig önskat oss några allmosor.

Däremot vore det önskvärt med en regering som såg till bedriva en aktiv regional tillväxtpolitik i hela landet. Kära tomten – kan du ge det i julklapp till regeringen?

 

Ida Karkiainen

 

Läs krönikan hos NSD här! Länk till annan webbplats.