NYHET

Är juletid detsamma som julefrid?

"Långtifrån alla kan njuta av julen", skriver Zara Leghissa (S), Boden, kommunalare och riksdagsledamot, i NSD.

Så har första advent passerat och julen närmar sig.

I fönster tindrar juleljus och stjärnor. Barnens förväntningar och längtan efter julklappar.

Men det är en högtid som långt ifrån alla kan njuta av.

Julen är också förknippad med ångest och sorg. Ångest över att inte få pengarna att räcka till. Att inte ha råd att resa till familj som bor långt ifrån, att inte kunna ge nära och kära julklappar och kunna bjuda på mat.

Sorgen och saknaden över de som inte längre finns med oss och ensamheten känns extra svår.

Vårt Sverige har blivit fattigare och det drabbar de som har det sämst, allra värst. Den ekonomiska utsattheten gör sig extra kännbar.

Att påstå att regeringen underlättar för svenska hushållens ekonomi, barnfamiljerna i synnerhet, är en grov överdrift. Gång efter annan, har de haft möjligheten men valt att avstå.

Vi socialdemokrater vill annorlunda. Höjt barnbidrag, studiebidrag och tidigare förslag om ekonomiskt stöd för höjda kostander för el och bränsle är några förslag som gör skillnad.

Det finns hopp om en ljusare framtid. Den du och jag väljer.

Välj glädje, vänskap och snällhet istället för hat och hot.

Engagera dig. Det finns en glädje i att gå med i en förening eller en studiecirkel där dina intressen närs. Där ensamhet bryts, där gemenskap och kunskap frodas och nya bekantskaper stiftas. Där görat blir något att samlas runt. Där vi tillsammans förändrar samhället till det bättre.

För att citera Olof Palme:

”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det”

Så håll i, håll ut, håll av och håll om.

För frihet, jämlikhet och demokrati.

För solidaritet och allas lika värde och rätt att vara den man är.

Tillsammans gör vi skillnad.

Ha en riktigt, riktigt god Jul!

Citat ur Socialdemokraternas partiprogram:

"Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. Den viktigaste lärdomen av socialdemokratins historia är just detta: samhället går att förändra. När socialdemokratin växte fram levde många människor fortfarande i föreställningen att tillvaron avgjordes av ödet eller av en oåtkomlig högre makt. Människan kunde själv inte göra särskilt mycket för att ändra villkoren.

Arbetarrörelsens främsta uppgift blev att visa att orättvisorna och den sociala misären hade att göra med brister i samhällets organisation, och att denna organisation inte var given. Människorna kan ta makten ...

Också i vår tid kan man höra att förändringar inte är möjliga, att vi måste anpassa oss till vad som bestäms av krafter, som vi inte kan påverka. Socialdemokratins svar är detsamma som det alltid varit: Genom demokratin kan vi tillsammans förändra och förbättra samhället."

 

Zara Leghissa

Läs krönikan hos NSD Länk till annan webbplats.