NYHET

Vi människor är som flugor i ett tåg

"Vi måste våga se det strukturella hatet", skriver riksdagsledamoten Linus Sköld (S), Älvsbyn.

Sverigedemokraterna styr landet i en riktning som är farlig på riktigt.

Idéer om folkutbyte, hat mot avgränsade grupper som muslimer och hbtq-personer och angiverilagar är myllan som partiets förfärliga rötter får näring av. Och just nu rusar vi i den riktningen.

I augusti fick jag tillsammans med ett gäng andra riksdagsledamöter besöka några av förintelsens minnesplatser. Det första och kanske viktigaste stoppet på hela resan gick till den polska småstaden Kock.

På 1930-talet var mer än hälften av befolkningen judar. Men när vi besökte den judiska begravningsplatsen var det tydligt att den har ingen skött om på 80 år. Den står orörd, kusligt övervuxen. De som idag borde sköta om gravarna där blev aldrig födda. Det finns inte, och kommer aldrig igen att finnas, ett judiskt Kock. På det viset pågår förintelsens våld än.

Vi frågar oss: Hur kunde det ske? Hur kunde folk acceptera det? Hur kunde folk delta i det?

Svaret är strukturellt hat. Utan en utbredd antisemitism hos majoritetsbefolkningen hade det aldrig blivit industriellt mördande. Utan det strukturella hatet mot en definierad grupp hade det aldrig varit möjligt att ta ifrån dem rättigheter, avhumanisera, fördriva, mörda och till slut förinta dem.

Tyskarna var fria att protestera, att göra motstånd. Soldaterna gavs möjlighet att vägra. Faktum är att en del gjorde det – vägrade mörda och fick därför andra arbetsuppgifter. Men de allra flesta vägrade inte, trots att de var fria att slippa. Varför inte?

Vi människor är som flugor i ett tåg och tåget är samhällsutvecklingen. Flugan i tåget kan känna rätt stor frihet, kanske flyga både framåt och bakåt och åt båda sidorna utan att krocka med en vägg. Men flugan färdas, trots sin frihet, med tåget i en rasande hastighet.

I 1930-talets Tyskland var tågets riktning en tilltagande antisemitism. På så vis gick det att driva ”judefrågan” så långt att det blev legitimt att mörda judar för att lösa den. Vi måste fråga oss vilken riktning 2020-talets svenska tåg håller.

Om det strukturella hatet är grunden för att kunna förinta en folkgrupp utan att majoritetsbefolkningen gör motstånd, då måste vi våga se strukturellt hat när det slår oss i ansiktet.

Några av Sverigedemokraternas främsta företrädare hetsar till koranbränningar, uttrycker hat och förakt mot muslimer och hbtq-personer. Samtidigt vill de censurera kulturen, styra medierna, styra akademin och försvaga oppositionen.

När ett sånt gäng vill kunna frihetsberöva folk utan misstanke och på lösa grunder ta ifrån folk medborgarskap och rättigheter – då är det dags att göra motstånd.

Länk till annan webbplats.

Av: Linus Sköld

 

Läs krönikan på NSD här Länk till annan webbplats.