NYHET

Kristerssons plikt och skyldighet

"Statsminister Ulf Kristersson (M) visar en förvånande passivitet", skriver riksdagsledamoten Linus Sköld (S), Älvsbyn.

Det var en pressad Ulf Kristersson (M) som satt i söndagens Agenda och förnuftigt meddelade att Sveriges regering inte kommer att stå och se på när ”allvarliga saker” sker.

Ett mindre starkt uttalande av mannen som de senaste veckorna mest verkar ha njutit av sin semester och närmast hela sommaren enbart kommunicerat med svenska folket via sina egna sociala medier.

I tider av koranbränningar, försämrat säkerhetsläge och ökad terrorhotnivå har landets statsminister en moralisk skyldighet att agera för att samla landet och lugna ner läget.

Ulf Kristersson har istället hållit allmänhet och medier uppdaterade via inlägg på Instagram och visat en förvånande passivitet och häpnadsväckande undfallenhet när hans regeringsunderlag istället förvärrar situationen.

Ulf Kristersson har sökt och fått mandatet att tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) leda det här landet och den som är försedd med mandatet att ändra på nåt som är fel har också en moralisk skyldighet att göra det.

I dessa tider av konjunkturnedgång, stigande räntor och ökande inflation som gröper stora hål i medborgarnas plånböcker och välfärdens resurser är det landets statsministers plikt att använda de verktyg han har för att skydda människor från kris och fattigdom. Istället sitter Kristersson på händerna och hoppas på att det ska gå över.

Ulf Kristersson tycks helt enkelt inte mogen uppgiften att leda landet. Men i det avseendet är han inte unik bland moderater.

Hemma i Älvsbyn har Moderaterna sökt och fått mandatet att – tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna – leda kommunen. De har fått ansvar för att kommunen fungerar och blir bättre för alla dess invånare och har därmed den moraliska skyldigheten att agera om något är fel.

Den gångna helgen rullade skandalen upp att enheten för stöd till individ och familj inom socialtjänsten har fått en ny chef under regelvidriga och omoraliska omständigheter. En konsult har anlitats till hutlösa pengar. Tjänster har köpts i strid med gällande lagstiftning. Kompisar har skrivit dyra konsultavtal med kompisar. Och enskilda och anställda ser ut att riskera att hamna illa till.

Den moderatledda ledningen i Älvsbyn är tyst. Passiv. De som ville ha och fick mandatet att göra något åt missförhållanden i kommunen.

De tycks inte vilja leva upp till den moraliska plikt och förbannade skyldighet de har att agera när något är fel. Precis som deras statsminister.

 

Linus Sköld

Läs krönikan här: https://nsd.se/ledare/gastkronika/artikel/det-ar-ulf-kristerssons-plikt-och-forbannade-skyldighet-att-agera/r22q9pvr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.