NYHET

SD och regeringen låter vården agera krockkudde

Fredrik

Sverigedemokraterna och regeringen sänker skatten och minskar anslagen till välfärden under en inflationskris. I stället för skattesänkningar till höginkomsttagare vill vi ge generella bidrag till välfärden, skriver Mikael Damberg och Fredrik Lundh Sammeli (S) i Expressen tisdag den 20 juni.

SLUTREPLIK. Politik är att välja. Och det är tydligt vilket val Sverigedemokraterna och regeringen gör. I ett svårt ekonomiskt läge väljer de att prioritera en skattesänkning för höginkomsttagare i stället för att rädda skola, vård och omsorg från miljardunderskott.

Att kalla det för högt tonläge Länk till annan webbplats. vill vi påstå är att ta i. Vi kallar verkligheten för vad den är. Och verkligheten är att SD och regeringen valde att sammantaget minska statsbidragen till välfärden mitt i en kostnadskris. Samtidigt inflationsskyddades höginkomsttagarna.

Och faktum är att regeringen har remitterat ytterligare förslag om skattesänkningar – den här gången för personer med inkomster över 65 000 kronor i månaden. För den som tjänar 2,5 miljoner per år blir skattesänkningen 40 000 kronor. Det säger sig själv att det är ytterst få barnmorskor som kommer att få ta del av det förslaget.

I vårt budgetförslag Länk till annan webbplats. valde vi i stället att lägga dubbelt så stora tillskott på generella statsbidrag jämfört med SD och regeringen. I förra veckan gick vi också fram med skarpa förslag för att stötta välfärden här och nu, bland annat att regeringen omedelbart bör omvandla riktade statsbidrag till generella statsbidrag så att regionerna ges frihet att använda pengarna till verksamheter där behoven är som störst.

Det gjordes under både 90-talskrisen och pandemin. Det är ett effektivt sätt att minska den administrativa bördan samtidigt som resurserna kan användas där de behövs som mest.

Stark välfärd viktigare än skattesänkningar

Inflationen måste bekämpas, ja. Men att låta patienter och personal i vården agera krockkuddar för den ekonomiska krisen är inte ansvarsfullt. Att ta ansvar för Sverige är tvärtom att ge tydliga besked om resurser till välfärden inför 2024 redan innan midsommar.

Inga sjuksköterskor ska tvingas bli uppsagda och inga vårdcentraler ska tvingas lägga ned för att regeringen inte klarar av att få fram ett besked innan sommaren.

Riedel och hans finansminister borde lyssna på sina egna partikollegor i moderatstyrda regioner och kommuner.

Staten måste ta ansvar för skola och vård i en tuff tid. Vårt val är tydligt – en stark välfärd är viktigare än skattesänkningar för höginkomsttagare.

Av Mikael Damberg (S)

finanspolitisk talesperson

Fredrik Lundh Sammeli (S)

vice ordförande, socialutskottet