NYHET

En händelserik sommar för alla med en funktionsnedsättning

Allsång i Stadsparken, Funkissommar 7 juni 2023

Precis som Lov Örebro återkommer under loven med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga, erbjuder kommunen Funkissommar. Det är ett samarbete mellan kommunen och våra samarbetspartners där det ordnas kostnadsfria kultur- och fritidsaktiviteter för alla med funktionsnedsättning. Funkissommar bidrar till en händelserik och minnesvärd sommar för alla som deltar. Det breda utbudet av aktiviteter ger möjlighet för var och en att hitta något som tilltalar dem och samtidigt erbjuder en plattform för gemenskap och nya bekantskaper.

Funkissommar är i full gång och det har bland annat bjudits på utställning, allsång i Stadsparken, teater och en lyckad sommarkonsert med den folkkära artisten och profilen Anders Bagge och den omtyckta örebroartisten Boris René. I Hästhagen har KFUM Örebro haft både en speldag med olika aktiviteter och en filmkväll där ”Göta kanal – vinna eller försvinna” spelades upp.

Funkissommar är inte slut än. I augusti bjuds det på mycket dans och ytterligare en aktivitetsdag i Hästhagen med bland annat e-sport, olika former av konst, basket och cheerleading. Innan sommaren är slut ska det dansas med Dermot och Diana Clemenger. Funkissommar avslutas den 9 augusti med en dansbandskväll med Sandraz och Tomas Ivhall i Hästhagen.

Funkissommar är en unik verksamhet, här erbjuds allt ifrån sång till teater till att få pröva på e-sport. Det går inte att ta miste på Funkissommars popularitet. Under allsången i Stadsparken haglade applåderna, parkbänkarna var fyllda till brädden och överallt spontandansades det. Det fina med Funkissommar är att både personer med funktionsnedsättning samt deras anhöriga eller kompisar som inte har en funktionsnedsättning är välkomna. Här välkomnas alla, det är en gemenskap som värnar om allas lika rätt.

Att en kommun ska erbjuda kultur- och fritidsaktiviteter till en grupp som tillhör en av de mest utsatta i vårt samhälle är för oss givet. Vi i kommunledningen anser därför att Funkissommar är ett viktigt demokratiskt arbete då alla grupper har rätt till en fritid som ger livskvalité och skänker glädje.

Funkissommar är unikt och vi ska vara rädda om deras viktiga verksamhet. Det finns många eldsjälar inom funkisrörelsen som brinner för att jobba med att få till ett gediget och brett program som många kan ta del av. Dessa eldsjälar förtjänar många tack för sitt hårda arbete.

Eldsjälarnas arbete syns tydligt i dokumentärerna som finns på Örebro kommuns hemsida. Vanligtvis tillhör personer med funktionsnedsättning en grupp som har svårt att göra sin röst hörd. I dokumentärerna lyfts deras röster och de bär fram sitt budskap på ett musikaliskt sätt. Den glädje som strömmar från skärmen berör tittaren djupt. Det är genom känslor som gruppen talar och det är vårt jobb att lära oss att lyssna på rätt sätt. Alla har en röst oavsett om de har en funktionsnedsättning, är döv eller har svårt att uttrycka sig verbalt.

Det finns många fördelar med Funkissommar förutom att det blir ett led i att skapa en attraktiv och inkluderande stad. Ett arbete vi känner stolthet över. Vi vill att alla ska känna att de har en plats i Örebro och att det erbjuds aktiviteter utifrån människors olika villkor och förutsättningar.

Jessica Ekerbring (S) Kommunalråd med rotelansvar social välfärd

Maria Haglund (M) Kommunalråd med rotelansvar samhälle och arbetsmarknad 

Gunhild Wallin (C) Ordförande i funktionsstödsnämnden