NYHET

Mona Forsberg vald till ny ordförande för Socialdemokraterna i Jönköping

Ilan De Basso och Mona Forsberg

Ilan De Basso, avgående ordförande, lämnar över ordförandeposten till Mona Forsberg som blir den första kvinnan att leda arbetarekommunen.

Mona Forsberg har valts av Jönköpings Arbetarekommuns årsmöte till ny ordförande för Socialdemokraterna i Jönköping, beslutet fattades under lördagsförmiddagen av ett enhälligt årsmöte. Mona efterträder Ilan De Basso på ordförandeposten.

Under lördagen anordnade Socialdemokraterna i Jönköping sitt årsmöte i Huskvarna Folkets park, totalt närvarade 96 ombud och gäster. Vid årsmötet behandlades främst fyllnadsvalet efter Ilan De Basso som meddelat att han skulle kliva av uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna i Jönköping. Det var en enig valberedning som förslog att Mona Forsberg skulle väljas till ny ordförande efter Ilan De Basso.

Första kvinliga ordföranden

Valet av Mona Forsberg till ny ordförande för Socialdemokraterna i Jönköping gjordes av ett enigt årsmöte. Årsmötets val av Mona Forsberg markerar en historisk händelse i Jönköpings arbetarekommuns 122-åriga historia. För första gången är det en kvinna som innehar posten som ordförande för den socialdemokratiska arbetarekommunen i Jönköping.

- Jag känner en enorm tacksamhet över att få förtroendet från arbetarekommunens medlemmar. Tillsammans ska vi i arbetarkommunen dels göra en bra mellanvalsperiod och vi ska fortsätta att vara ute och prata kommunpolitik med våra invånare. Dessutom ska vi tillsammans snart ge oss in i en europaparlamentsvalrörelse, arbetarekommunen har en spännande tid framför sig och jag är hedrad över att få leda det arbetet, säger Mona Forsberg.

Peter Persson och Lars Isaksson tilldelades Erlandermedaljen

I samband med årsmötet tackade partiet två långvariga medlemmar och företrädare för deras insatser för Jönköpings arbetarekommun. Peter Persson som anställdes som ombudsman på arbetarkommunen 1984 och som sedermera var verksam som kommunalråd mellan 1992-2010 och riksdagsledamot mellan 2010-2020 tilldelades Tage Erlanders hedersmedalj av partiet.

Likaså tilldelades Lars Isaksson Tage Erlanders hedersmedalj. Under perioderna 1984-1991 och 1994-2006 var Lars Isaksson landstingsstyrelsens ordförande. Dessutom var han under många år ordförande i landstingsförbundet och även suttit med som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelses verkställande utskott.

- Lars och Peter har gjort fantastiska insatser för arbetarekommunen, både politiskt och organisatoriskt. Deras arbete har alltid präglats av en stark ideologisk övertygelse. Vi är många som har haft deras engagemang som en förebild och det känns fint att få tacka dem genom att tilldela dem partiets Erlandermedalj, säger Mona Forsberg.