NYHET

Haraldsson vill ha svar på hur regeringen ska stötta trähusindustrin

Den ekonomiska krisen har inneburit att efterfrågan på småhus minskat dramatiskt, och det har satt många trähusföretag i länet i en tuff situation. Med anledning av att företag riskerar konkurs och anställda att bli av med jobbet kräver Johanna Haraldsson svar av bostadsminister Andreas Carlson kring vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att stötta branschen.

Exempelbild

I Jönköpings län finns en stor andel av Sveriges industriella trähusproduktion. Inom en 15 mils radie från Nässjö finns 75 procent av landets träföretag enligt Träcentrum. Den ekonomiska krisen har satt många av de här företagen i en tuff situation, och i augusti kom besked att ett småländskt trähusföretag gått i konkurs.

"Fler riskerar att gå samma väg till mötes"

– Om inte utvecklingen vänder är det stor risk att fler går samma väg till mötes. Enligt Trä- och möbelföretagen har redan drygt 10 procent av personalstyrkan varslats, säger riksdagsledamoten Johanna Haraldsson från Vetlanda.

Hon kräver nu, i en skriftlig fråga Länk till annan webbplats., svar av bostadsminister Andreas Carlson om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att stötta trähusindustrin och Jönköpings län i den akuta krisen samt hur byggandet av småhus komma i gång igen.

Kommer drabba Jönköpings län extra hårt

– Den dramatiska nedgången riskerar att drabba Jönköpings län extra hårt om inget görs, säger Johanna Haraldsson.

Skriftliga frågor är ett av riksdagens verktyg för att kontrollera regeringens arbete.