NYHET

Nytt regionalt S-vallöfte: Anställa minst 500 fler medarbetare inom vården

Socialdemokraterna ger det nya vallöftet att personalstyrkan inom vården ska växa med minst 500 fler medarbetare i Region Jönköpings län under nästa mandatperiod. S och LO har gjort ett gemensamt handslag om 21 områden och är överens om att det behövs bättre arbetsvillkor och fler medarbetare inom välfärden.

Socialdemokraterna presenterade nytt regionala vallöfte

Under en pressträff i Värnamo tisdag den 23 augusti presenterade Socialdemokraterna och LO sitt gemensamma facklig-politiska handslag för att förbättra arbetsmarknaden och välfärden i Jönköpings län. På pressträffen medverkade Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge, Azra Muranovic (S), oppositionsråd i Värnamo Kommun, regionråd Rachel De Basso (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S). Handslaget är framtaget mellan LO-distriktet i Småland och Blekinge och Socialdemokraterna i Blekinge, Kronobergs, Jönköpings och Kalmar län.

– Handslaget är unikt i Sverige och är den första breda överenskommelsen ett LO-distrikt tagit fram tillsammans med fyra olika partidistrikt. Jag är så glad för att vi har fått till det här handslaget där vi gemensamt ska arbeta för att göra Småland och Blekinge tryggt och rättvist för vanligt folk, säger Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge.

Handslag med 21 gemensamma områden

Handslaget innehåller 21 gemensamma samarbetsområden som fångar upp utmaningarna som finns i regioner och kommuner liksom de problem som medborgarna och LO-förbundens medlemmar möter i sin vardag.

– Vi är gemensamt överens mellan parti och fackförbund om att det behövs mer personal inom vård och omsorg. Fler behöver komma in snabbare på arbetsmarknaden och vi behöver satsa på kompetensutveckling för välfärdsarbetare. Delade turer inom äldreomsorgen ska bort och det ska vara krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar, säger Azra Muranovic (S), oppositionsråd i Värnamo Kommun.

I Region Jönköpings län kommer Socialdemokraterna driva på för att fortsätta höja lönen för vårdpersonal, och nu är det undersköterskornas tur, samt att utöka antalet utbildningstjänster för att fler ska kunna gå specialiserad vidareutbildning på arbetstid.

Minst 500 fler arbetare inom hälso- och sjukvården

– För att kunna möta behovet av vård hos länets invånare behövs fler undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal. Vi ger ett nytt regional vallöfte om att det ska anställas minst 500 fler medarbetare inom hälso- och sjukvården under nästa mandatperiod för att öka grundbemanningen, säger regionråd Rachel De Basso (S).

Vallöftet ges under förutsättning att Socialdemokraterna fortsatt kommer att vara med och leda Region Jönköpings län efter valet samt att det blir en fortsatt S-ledd regering som är en garanti för nya statsbidrag.

– För att klara välfärdsutmaningen och säkra behovet av personal så behöver vi förbättra arbetsvillkoren. Vi Socialdemokrater kommer driva på för att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Att anställa mer personal inom vård och äldreomsorg i hela Sverige är viktigare än skattesänkningar, säger Johan Danielsson (S), biträdande arbetsmarknadsminister.

Regionen