NYHET

Stockholms stads budget för 2024 presenterad

Idag presenterade det rödgröna styret förslaget till Stockholms stads budget för 2024. Budgeten har ett tydligt fokus på att värna välfärden, förebygga otrygghet och bedriva den miljö- och klimatpolitik som krävs. Det är en budget som får Stockholms stads verksamheter att gå runt och täcker de beräknade kostnadsökningar som välfärden står inför nästa år.

Exempelbild

– Det här är en ansvarsfull budget för att värna stockholmarnas välfärd, förebygga otrygghet och genomföra den klimatomställning som krävs. När regeringen vältrar över kostnader på kommunerna måste vi axla ett större ansvar för finansieringen. Vi ställdes inför valet mellan omfattande nedskärningar eller att rädda mer än 1 100 välfärdsarbeten som vi nu gör genom en skattehöjning. Jag är stolt över att lägga fram en budget i balans utan krav på generella effektiviseringar, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Den här budgeten innebär en tydlig prioritering av välfärden. Trots att regeringen lagt fram en svältbudget för välfärden gör vi allt vi kan för att skydda den från omfattande nedskärningar. Skolan, förskolan och äldreomsorgen ska inte behöva betala priset för att regeringen väljer att prioritera billigare städhjälp, snus och altanbyggen, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V).

– För varje dag som går blir kampen för miljön och klimatet alltmer akut. Ändå driver regeringen en politik som för första gången på tjugo år ökar utsläppen och raserar naturskyddet. Det gör att vi måste jobba ännu hårdare. Idag lägger vi en budget för ett Stockholm med lägre utsläpp, friskare luft och mer skyddad natur. Vi ska bygga en härligare stad för alla som bor i Stockholm, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Läs budgetförslaget i sin helhet här: https://start.stockholm/aktuellt/nyheter/2023/10/majoritetens-forslag-till-budget-for-2024/ Länk till annan webbplats.