NYHET

Fortsatt stärkta resultat för Järvas niondeklassare

Nu har de preliminära betygen för Stockholms niondeklassare kommit och eleverna lämnar grundskolan med stabila resultat och höga genomsnittliga meritvärden.

Exempelbild

88,1 procent av eleverna som gått ut nian i Stockholms stads kommunala skolor har behörighet till gymnasieskolans nationella program. Samma resultat som Skolverket förra året kunde rapportera efter slutförd lovskola. 84,5 procent av niorna i Järva stadsdelsområde når gymnasiebehörighet, vilket är en svag ökning från föregående år som bekräftar de senaste årens positiva resultattrend i området. Om man bara ser till skolorna i grundskoleområde Rinkeby-Kista-Tensta går resultaten upp även där, från 77,6 procents behörighet till 77,9.

– Det är glädjande att vi fortsätter se en positiv resultatutveckling för unga i Järva, det område i Stockholm där flest elever har tuffast förutsättningar. Vi har ökat det socioekonomiska stödet för att på bästa sätt kunna stötta just dem här eleverna, säger skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).

De elever som inte klarat behörighetskraven erbjuds nu sommarskola för att fler ska kunna nå gymnasiebehörighet. Förra året deltog 243 niondeklassare i sommarskolan.

– Det är positivt att resultaten är stabila trots det tuffa ekonomiska läget och oroligheterna både i omvärlden och nationellt. Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringens stora satsningar på skolan under pandemiåren lade en viktig grund för de resultat vi ser idag, så självklart finns en oro för hur högerregeringens oerhört svaga välfärdspolitik kan komma att drabba kommande årskullar, säger skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).

Fakta om betygen 2023
Betygen som nu presenteras av Utbildningsförvaltningen är preliminära och kommer uppdateras av Skolverket under hösten.

Andel behöriga till gymnasieskolans nationella program per stadsdelsområde:
Alla: 88,1 procent
Bromma: 92,5 procent
Enskede-Årsta-Vantör: 80,3 procent
Farsta: 84,5 procent
Hägersten-Älvsjö: 89,2 procent
Hässelby-Vällingby: 80,4 procent
Järva: 84,5 procent
Kungsholmen: 92,8 procent
Norra Innerstaden: 92,5 procent
Skärholmen: 87,0 procent
Skarpnäck: 86,2 procent
Södermalm: 92,1 procent