NYHET

Demokrati är som bra uppkoppling. Du saknar den inte förrän den är borta!

Val i USA, hela EU, Indien och många fler länder. 2024 är året då rekordmånga människor på planeten kan gå till valurnorna. Valresultaten kan också få stor betydelse för den alltmer brådskande klimatomställningen men även synen på demokrati. Valet till Europaparlamentet kan innebära mycket för EU:s utveckling.

Exempelbild


Just nu rapporteras det om att extremhögern går fram i 17 av EU:s 27 länder. I en tid av krig och konflikt krävs ett EU som står upp för demokratiska värden och stärker arbetet för gemensam säkerhet och försvar. I en tid där högerpopulister vill söndra EU-samarbetet inifrån, krävs en konstruktiv kraft som förespråkar sammanhållning och samarbete i stället för splittring. När auktoritära krafter flyttar fram positionerna runtom i världen behöver vi kunna lita på att EU:s medlemsländer är fungerande rättsstater, som bekämpar korruption och möjliggör ansvarsutkrävande i fria och demokratiska val.

När det i slutet av 2024 ska göras bokslut över supervalåret vet vi om mänskligheten bestod det stora demokrati- och klimatprovet. Världen kan komma att se ganska så annorlunda ut. Därför är det viktigt att du använder din röst den 9 juni.

Lägg din röst på Socialdemokraterna.

Louise Åsenfors
Kandidat till Europaparlaments valet
Plats #25