NYHET

Stoppa Sverigedemokraternas anti-norrlandspolitik!

Socialdemokraterna I Västernorrland 9 april, 2023

Exempelbild

Utvecklingen i Västernorrland och övriga norra Sverige ger framtidstro. Vi som bor i de norra länen har på senare år sett hur utvecklingen kring nyindustrialiseringen vuxit i omfattning. Det ger hopp. Med kunskap och innovation leder vi den gröna omställningen samtidigt som vi skapar tusentals nya jobb. Den socialdemokratiska regeringen bidrog på sin tid målmedvetet till utvecklingen.

Sverigedemokraterna går nu till attack mot industrins omställning och mot jobb och välfärd i norra Sverige. Med högerregeringen och Sverigedemokraternas makt har vi fått en statsledning som inte bara skär ner på utbildning och bostadsbyggande, utan aktivt bekämpar hela idén om omställning. Sverigedemokraterna förnekar vetenskapen, säger att Sverige inte alls ska gå först och minskar satsningarna på grön industri. Det kommer att drabba hela Sverige, men först ut är våra fossilfria projekt i norr. Moderaterna följer förstås efter och motsätter sig satsningar på industrin i norra Sverige.

Det här är ekonomiskt förödande. Sverige får inte halka efter i teknikutvecklingen. Om vi ska vara konkurrenskraftiga måste vi hela tiden röra oss framåt. Annars kommer jobben och industrierna att hamna någon annanstans i världen än här. Men det visar också den grundläggande orättvisan i Sverigedemokraternas politik. De vill inte att den el som vi producerar i norr ska gå till vår industri, utan istället föras till deras väljare i strandvillorna i söder som vägrar se udden av havsbaserad vindkraft i horisonten. För att blidka dessa offrar Sverigedemokraterna jobb och välfärd.

Norrland blir som vanligt i högerns politik förminskat till en råvarukoloni. Det krävdes omfattande protester, inte minst från oss socialdemokrater, innan Sverigedemokraterna och regeringen ens inkluderade norra Sverige i elstödet.

Står ni, David Lång, sverigedemokraten som representerar Västernorrland i riksdagen men som bor i Vallentuna kommun (Stockholms län) och Ulf Lindholm, riksdagsledamot från Timrå, bakom ert partis anti-norrlandspolitik?

Sverigedemokraterna lockade röster i norr med att lova sänka bränslepriset med tio kronor. Det visade sig vara tomma ord. Nu har de skrotat det vallöftet. Förra valet gjorde Sverigedemokraterna likadant. Då lovade de att stoppa läckaget av våra skattepengar till friskolornas och vårdjättarnas vinster, men ställde sig sen på riskkapitalisternas sida. Uppenbarligen är Sverigedemokraternas löften bara luftslott. Nu styr de Sverige. De är det största partiet i regeringsunderlaget. Och de använder sin makt till att angripa jobben och framtidstron i norra Sverige.

Malin Larsson (S) Riksdagsledamot Västernorrland,

Peder Björk (S) Riksdagsledamot Västernorrland

Anna-belle Strömberg (S) Riksdagsledamot Västernorrland,

Peter Hedberg (S) Riksdagsledamot Västernorrland