NYHET

Vård och hälsa i fokus för S i regionen

Socialdemokraterna leder, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, arbetet i Västra Götalandsregionen sedan valet 2022. Kortare vårdköer, konkurrenskraftiga löner, stärkt folkbildning och ökade satsningar på underhåll av infrastrukturen är några av de frågor som står högt på agendan.

Äldreomsorg

Innehåll

Kortare vårdköer och jämlik vård

Vänersborgs kommun är regionhuvudstad och säte för regionstyrelsen och regionfullmäktige. Sedan valet 2022 är det en rödgrön ledning som styr regionen. Rödgrön ledning består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

När det gäller vård och hälsa arbetar Socialdemokraterna i regionen bland annat för att:

Korta vårdköerna för att nå en jämlik vård.

En sammanhållen vård med god kvalité som utgår från patientens behov.

Familjecentraler i varje kommun för att på ett bra sätt samordna insatser för familjer i behov av stöd.

Fler mottagningar för vuxna med psykisk ohälsa.

Sjukvårdspersonal som har konkurrenskraftiga löner.

Att våra medarbetare arbetar med det de är utbildade för alltså ”rätt kompetens på rätt plats”.

Vi ska utveckla vår sjukvård och minska ner på dyrköpta marknadslösningar. Vi ska inte vara beroende av dyr hyrpersonal inom sjukvården.

För att vi skall kunna leverera god kvalité i alla våra verksamheter så behöver vi kompetenta medarbetare som trivs och upplever utveckling i sytt yrke och med regionen som arbetsgivare.

Vi behöver fortsätta arbetet med att leda vår komplexa organisation med tillitsstyrning och minskad byråkrati.

Klara studierna

När det gäller regional utveckling har vi följande fokus:

Att barnen i regionen skall klara sina studier och känna framtidstro och att vi kraftsamlar för fullföljda

svenskastudier. I detta samverkar vi med kommunerna bland annat när det gäller att höja kvaliteten i SFI studierna. Validering är en viktig del i att ta tillvara på människors kunskaper och värdigheter så de kommer i arbete.

Vi vill stärka folkbildningen. Folkbildningen har en viktig roll i att erbjuda alternativa studievägar. Själva folkbildningstanken är som idé både progressiv och demokratisk.

Den skall utmana och vara en demokratisk förändringskraft.

Att befolkningen i större utsträckning studerar till yrken där det råder brist på arbetskraft.

Alla som kan skall arbeta. Arbetsmarknadens parter, branscher, myndigheter, kommuner och region behöver samverka.

Öka statliga satsningar

Infrastruktur är en annan viktig del av arbetet i regionen. Socialdemokraterna arbetar för att öka de statliga satsningarna på underhåll av infrastruktur i regionen.

Vi arbetar också för att säkra tillgången på el och stödja utvecklingen av förnybara energislag. Vi vill bland annat stödja utvecklingen av elektrifiering och biogasproduktion.

När det gäller vår kollektivtrafik så skall det vara enkelt att resa kollektivt. Vi vill genomföra vårt löfte om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 i gymnasieskolan. Tillköp skall också vara möjligt för exempelvis seniorer så de kan resa avgiftsfritt.

Föregångare i miljöarbetet

Klimatet är en självklar fråga att arbeta med för oss socialdemokrater i regionen. Vi vill bidra till att såväl regionala som nationella miljömål nås. Att klimatavtrycken minskas och att regionen skall vara en föregångare i klimat- och miljöarbetet. Målsättningen i regionens koldioxidbudget att minska utsläppen med 20 procent per år står fast. Vi kommer att, tillsammans med företagen och kommunerna som står bakom kraftsamlingen ”Klimat 2030”, fortsätta omställningsarbetet för ett mer fossilfritt samhälle.

Skapa kulturvanor

Vidare är kulturen en viktig fråga. Barn – och ungdomskultur i olika former är viktig bland annat för att skapa kulturvanor. Det är viktigt att barnen får delta i olika kulturella sammanhang och att kulturen finns tillgänglig avsett familjens ekonomi och var i regionen barnen bor.

Vi vill också värna det fria kulturliv som vi nu ser utmanas. De fria kulturformerna ser vi som ett sätt att uppmuntra konstnärligt nytänkande och testa nya idéer inom kulturområdet. Den fria kulturen skall ses som ett demokratiuppdrag. För att kulturen skall bli tillgänglig krävs det att aktörer på lokal, regional och nationell nivå samverkar närmare.

Aktuellt från Regionen

· Socialdemokraterna arbetar för att vi ska få ett nytt regionens hus i Vänersborg, utifrån dagens och framtidensbehov för våra medarbetare.

· NU sjukvården och Vänersborgs kommun har en fortsatt dialog om ambulansens hemhörighet och tillgänglighet för invånare i Vänersborgs kommun.

· Tilläggsbudget 2024. Underskottet är prognostiserat till 1,5 miljarder 2024. Tillkommande statsbidrag från regeringen på 980 miljoner räcker inte för att stötta vår region inför de ekonomiska utmaningar vi idag har med ökande kostnader. Vi tillför i tilläggsbudgeten, hälso- och sjukvården 525 miljoner och miljö- och regionsutvecklingsnämnden tillförs 25 miljoner.

· Det pågår ett arbete mellan regionen och kommunerna i vår region om ett nytt avtal gällande de naturbruksutbildningar som regionen bedriver på uppdrag av kommunerna. Utbildningarna bedrivs inom gymnasieskolan, vuxenutbildning och yrkeshögskola.

· Regionen fattade i slutet av 2023 en ny kulturstrategi och kulturplan för 2024–2027. (se vgregion.se)

/ Joakim Sjöling, ledamot Regionfullmäktige, Västra Götalandsregionen