NYHET

Europaparlamentet säger ja till kvinnors och flickors rätt till sin egen kropp

En historisk markering för jämställdhet och kvinnors och flickors rätt till sina egna kroppar. Det kan man konstatera efter att Europaparlamentet röstat ja till Fred Matićs rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

 

Röstsiffrorna: JA 378 – NEJ 255 – AVSTOD 42

– Det är inte en dag för tidigt. Europaparlamentet står idag upp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – för jämställdhet och varje kvinnas och flickas rätt att fatta beslut om sitt eget liv, säger Heléne Fritzon (S).

– Vi vägrar låta högerkonservativa och abortmotståndsrörelsen fortsätta attackera aborträtten och grundläggande rättigheter. Idag visar Europaparlamentet att vi står på alla kvinnors och flickors sida, säger Evin Incir (S).

– Det borde vara självklart att var och en får bestämma själv över sitt liv och sin kropp, men det är långt i från självklart på många håll i Europa och världen. Idag säger vi ifrån och vi tänker fortsätta göra det tills varje kvinna och flicka har full tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, säger Heléne Fritzon (S).

– Kvinnors och flickors rätt till sin egen kropp är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Evin Incir (S).

Kontakt

Lars Hagberg, tf presschef
Mobil: +32 495 34 60 10
E-post: lars.hagberg@ep.europa.eu