NYHET

Omröstning i Europaparlamentet: Heléne Fritzon välkomnar EU Covid Certifikat

Hur blir det med möjligheterna att resa i sommar? Ser vi ett slut på krångel vid gränserna för jobbpendlare mellan länder? Kommer vi att kunna besöka våra familjemedlemmar i andra länder? Frågorna är många och svaret får vi idag. Europaparlamentet röstar om EU Covid Certifikat - dvs vaccinationsintyg.

– Jag hoppas och tror att vi kommer att ta ett positivt beslut idag i Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt att vi får igång rörligheten i EU och Europa – för jobbpendlande, familjebesök och inte minst för semester över gränserna, säger Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

Enligt det förslag som ligger på bordet, vill man även ändra benämningen till EU Covid Certifikat för att bättre beskriva vad det handlar om.

– Jag tycker det är rimligt – för det handlar inte enbart om vaccin. Certifikatet ska kunna innehålla uppgifter om man är vaccinerad, om man har ett nytaget och negativt covidtest samt om man varit sjuk i covid och därmed har antikroppar, säger Heléne Fritzon och fortsätter:

– Viktigt att poängtera är att certifikatet inte är en resehandling och ska tidsbegränsas till ett år.

– För oss socialdemokrater är det också viktigt att certifikatet inte blir ett verktyg för att kunna diskriminera. Idag är covidtester dyra och vi driver på för att medlemsstaterna ska erbjuda tester kostnadsfritt. Man ska inte tvingas avstå en resa för att man inte har råd med att testa sig, säger Heléne Fritzon.

– Jag räknar med att Europaparlamentet röstar igenom förslaget idag. Då kan vi inleda början på slutet av pandemin och öppna upp gränserna i unionen. Efter ett långt och tufft 1,5 år känns det bra att vi kan få semester utan restriktioner, tester och andra inskränkningar, säger Heléne Fritzon, socialdemokratisk ledamot av Europaparlamentet.

– Med EU Covid Certifikat kommer EU:s medborgare snart att få röra sig över gränserna. För min egen del, ser jag och min familj fram emot att kunna åka på semester till vårt grannland Danmark i sommar, avslutar Heléne Fritzon (S).

Kontakt

Lars Hagberg, tf pressekreterare
Mobil: +32 495 34 60 10
E-post: lars.hagberg@ep.europa.eu