NYHET

Heléne Fritzon välkomnar vaccinintyg inom EU

Idag har EU-kommissionen presenterat det ”gröna certifikatet”, ett vaccintyg som öppnar upp för ökat resande redan till sommaren.

– Förslaget på ett gemensamt vaccinintyg inom EU är positivt. Pandemin har pågått i mer än ett år och fortfarande lever många EU-medborgare med betydande restriktioner som påverkar deras liv. Intyget kan öppna upp för ökat resande redan till sommaren, säger EU-parlamentariker och delegationsledare Heléne Fritzon (S).

Med ”Det gröna digitala certifikatet” kan EU-medborgare på ett enkelt sätt visa upp sina uppgifter om vaccinering med ett EMA-godkänt vaccin. Samtidigt har kommissionen betonat att vaccinintyget inte kommer vara det som avgör om någon släpps in eller inte i ett annat EU-land. Tester och karantän kommer att fortsätta att möjliggöra fri rörlighet. Vaccination blir således inte ett villkor för fri rörlighet inom EU.

– Jag har sedan starten stått bakom EU-samordningen för upphandling av vaccin och är övertygad om att det är ett enat EU som kan lösa de hinder som vi har framför oss. Vaccinintyget är en del av det arbetet. Men det är inte oproblematiskt. I nuläget vet vi inte hur länge vaccinen ger immunitet. Vissa länder har börjat vaccinera med vaccin som inte är godkända av EMA. Det här är frågor som vi noga måste överväga och hantera, säger Heléne Fritzon.

Fakta

  • Enligt EU-kommissionen ska certifikatet innehålla tre olika sorters uppgifter: Om man har vaccinerat sig, om man är testad och om man tidigare haft covid-19.
  • Certifikatet ska kunna utfärdas både digitalt och på papper med en QR-kod med all nödvändig information som lätt kan scannas av.
  • Kommissionen har lovat att hjälpa till med den tekniska utvecklingen och att certifikaten ska vara gratis.
  • I Sverige har regeringen gett Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att projektleda ett arbete med en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Det svenska intyget ska vara tillgängligt från och med den 1 juni i år.

Kontakt

Tf pressekreterare Maria Engström
Mobilnummer: +46 70 336 59 27