NYHET

Socialdemokraterna i Europaparlamentet sätter hård press på Eritrea om att frige av Dawit Isaak

Socialdemokraterna i Europaparlamentet har fått in skarpare skrivningar i den resolution som idag väntas antas av parlamentet om situationen i Eritrea, där kravet är en omedelbar frigivning av den svenska journalisten Dawit Isaak och alla de övriga fängslade oppositionella journalister och människorättsaktivister i landet.

Dawit Isaak har idag varit fängslad i 19 år och 15 dagar utan varken rättegång eller domslut. Han har hållits fängslad under inhumana förhållanden och utan kontakt med vare sig familj eller omvärlden.

– Vi kräver att regeringen i Eritrea omedelbart släpper Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna. Vi vill att kommissionen inför en hård villkors-klausul i EU-stödet till Eritrea. På så sätt gynnas inte regimen, utan stödet går oavkortat till människorna i Eritrea i form av insatser för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitära behov, säger Evin Incir (S), som förhandlat för den socialdemokratiska grupper i Europaparlamentet.

En regering som kontinuerligt kränker de mänskliga rättigheterna måste få konsekvenser.

– Det måste komma på plats en global EU mekanism för mänskliga rättigheter, som möjliggör sanktioner mot mänskliga rättighetsförbrytare, såväl inom regimer som i privat sektor, säger Evin Incir (S).

Dawit Isaak lever, det har hans dotter Betlehem Isaak bekräftat. Nu måste han komma hem till sin familj i Sverige. De har i 19 år lidit av hans frånvaro och oron för vad han går igenom är konstant.

– Den 27 oktober kommer Dawit Isaaks födelsedag att uppmärksammas, då ännu ett år i fångenskap gått utan att någon vet när han friges eller kommer hem. Jag hoppas att denna mardröm snart är över och att vi får hem Dawit Isaak, avslutar Evin Incir (S).

Kontakt

Darina Agha, pressekreterare
Mobil: +32 477 44 14 11
Epost: darina.agha@ep.europa.eu