NYHET

Tystnadskulturen måste bort

Såhär kan det inte va! Att det råder en tystnadskultur i kommunen är nu tydligt. Om en tredjedel av arbetstagarna uttrycker detta så kan man konstatera att det är en skadlig kultur som man måste jobba bort.

Claes Danell

Piteå-Tidningen rapporterar att det är 29 procent av de anställda som inte vågar rapportera om missförhållanden för att dom är rädda för repressalier. Vi politiker kan aldrig acceptera detta.

De senaste veckorna har vi tydligt sett att det finns problem. Inte minst i förvaltningen som nyligen cirkulerat i tidningen. Nu väntar vi på vad utredningen där ska visa. Men det vi kan säga är att det verkar som att Piteå kommun har en del att jobba med när det gäller visselblåsning.

Det får aldrig gå så långt att skattepengar missbrukas. Vi ska och kommer aldrig acceptera att Pitebornas hårt förtjänade skattepengar inte går till vad dom är avsedd för. Vi ska aldrig acceptera att det finns en tystnadskultur. Det finns bara en siffra som är godtagbar och det är 0 procent. Alla ska känna sig trygga att rapportera missförhållanden.

Ett sätt att börja jobba med detta på en gång är regeringens nya lagstiftning gällande visselblåsning som trätt i kraft. Nu ger vi det politiska styret Piteå kommun i uppdrag att jobba med att införa rutiner så att kommunen följer lagstiftningen och har ett bra system så visselblåsarfunktionen fungerar väl.

Claes Danell, ordförande Socialdemokraterna i Piteå