Gå till innehåll

Nyheter

 • Var med på tåget nu – sätt fart på satsningarna

  Infrastruktursatsningar måste påskyndas för att norra Sverige ska kunna bli föregångare i den gröna omställningen. Det anser Anders Öberg och Richard Carstedt, regionråd i Norrbotten respektive Västerbotten.
 • Bygg ett Barnahus och satsa på kompetenscentrum

  Regionrådet Camilla Friberg (S) om stödet till våldsutsatta kvinnor och barn.
 • Kristerssons plikt och skyldighet

  "Statsminister Ulf Kristersson (M) visar en förvånande passivitet", skriver riksdagsledamoten Linus Sköld (S), Älvsbyn.
 • Vi i hjärtlandet är inte Tidöpartiernas rekvisita

  Många som bor i hjärtlandet trodde på Tidöpartiernas retorik och röstade således på dessa partier. Något många i dag ångrar. Vi är trötta på att högerpolitiker från storstadsregionerna ska använda våra medborgare som rekvisita i valrörelsen, skriver fem socialdemokratiska regionråd.
 • Nu krävs kloka politiska beslut även av Tidölaget

  Den 6 augusti år 1898, för 125 år sedan, bildades LO. 14 fackförbund samlas inom organisationen för att tillsammans skapa kraft och styrka för att försvara medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i stort.
 • Norrbotniabanan måste ges klartecken

  Norrbotniabanan kantas av pågående byggproblem och överklaganden som hotar projektet. Det avgörande nu är att regeringen och infrastrukturminister Andreas Carlson agerar skyndsamt, skriver S-politiker.
 • Elen måste räcka till satsningarna i norr!

  Den el som tilldelas Luleå och Boden räcker inte på långa vägar för de gröna satsningar som är på gång. Regeringen bör ingripa, skriver Anders Öberg och Helena Öhlund.
 • Fredrik Lundh Sammelis förslag blir nu lagstiftning, barns rättigheter på skyddat boende stärks.

  Regeringen meddelade vid en presskonferens här under förmiddagen att man nu går vidare med en reform för att stärka barns rättigheter i Skyddat boende utifrån Lundh Sammelis förslag som statlig utredare och betänkandet ”Ett fönster av möjligheter SOU 2017:112”.
 • SD och regeringen låter vården agera krockkudde

  Sverigedemokraterna och regeringen sänker skatten och minskar anslagen till välfärden under en inflationskris. I stället för skattesänkningar till höginkomsttagare vill vi ge generella bidrag till välfärden, skriver Mikael Damberg och Fredrik Lundh Sammeli (S) i Expressen tisdag den 20 juni.
 • Inhyrning blir i längden ohållbart

  "Fortsatt inhyrning av hälso- och sjukvårdspersonal kommer inte att vara möjlig", skriver regionrådet Anders Öberg (S) i en ledarkrönika i NSD.
 • Personalbrist står i vägen för den gröna industriella revolutionen i Norrland

  Norra Sveriges stora tillväxtresa i utvecklingen av fossilfritt stål, grön vätgas och batteritillverkning är anslående. Den gröna industriella revolutionen inger hopp om en hållbar framtid för regionen och för hela landet men för att säkerställa att omställningen blir en framgångssaga behöver vi inte bara politiska strategier, det krävs konkreta åtgärder inom utbildning och kompetensförsörjning.
 • Är detta början på slutet för demokratin?

  De senaste veckorna har vi sett en alltmer aggressiv attack på demokratins fundament. De högerextrema är inte intresserade av att bli utmanade. De känner sig hotade av att folk uttrycker andra åsikter, av att folk bildar sig, av att folk organiserar sig.
 • För hela Sverige, i hela Norrbotten.

   Under måndagen firades arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj i Norrbotten. Ute i länets samtliga kommuner samlades socialdemokrater under årets paroll, ”För hela Sverige”.
 • En tillgänglig vård för norrbottningarna genom satsningar på vårdens personal

  Den nya majoriteten i Region Norrbotten bestående av Socialdemokraterna, Västerpartiet och Centerpartiet presenterar nu ett samlat paket för att stärka norrbottningarnas tillgång till hälso- och sjukvård genom att förbättra villkoren för vårdens personal. Förslagen bedöms även minska beroendet av inhyrd personal till förmån för satsningar på regionens egna anställda.
 • 12 miljoner till fortsatt satsning på nära vård i glesbygden

  För att utveckla arbetet med god och nära vård i de fyra nordligaste regionerna har regeringen beviljat 12 miljoner kronor i projektstöd. Pengarna ska användas till att utveckla arbetssätt och modeller för nära vård som är anpassade efter glesbygdens behov.
 • Gemensamma satsningar inom området psykisk hälsa

  Vi ser en ökad psykisk ohälsa i samhället som det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt att förebygga. Vi i majoriteten och Norrbottens kommuner har nu tillsammans sett till att säkra medel för att förebygga suicid.
 • Regeringsarbete är inte bara en lek

  Jag kan inte riktigt släppa känslan att statsminister Ulf Kristersson och hans statsråd mest bara leker regering och inte tar Sveriges behov på fullt allvar.
 • Avgiftsfrihet för vårdbesök efter sexuella övergrepp och våld i nära relation

  Efter ett initiativ från den nya majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet i regionfullmäktige i november föreslås nu spårsäkring vid sexualbrott och skadedokumentation av skador som uppkommit till följd av våld i nära relation bli avgiftsbefriade.
 • Tillsammans kan vi göra skillnad

  Med några dagar in på 2023 har vi nu möjlighet på riktigt att börja forma ett annat sätt att utveckla Region Norrbottens uppdrag.
 • Det är dumt att lova för mycket

  Gott nytt år alla läsare! Hoppas ni haft en fin början på det nya året.Har ni gett några nyårslöften? Mina skulle kunna ha varit att bättra på både finskan och franskan, spela mer tvärflöjt, göra saker i tid, ägna mer tid åt barnen, jobba smartare, börja träna, organisera alla mina papper på kontoret, läsa fler böcker, bli en bättre människa och så vidare. Men nej, jag ger inga sådana löften.
 • Ulf Kristersson sitter bara kvar så länge han lyder SD:s kommando

  Det stod klart redan från början: Regeringen Kristersson sitter bara kvar så länge den lyder Sverigedemokraternas kommando. Sen Tidöavtalets tillkomst har det visat sig otaliga gånger.
 • Socialdemokraterna i Region Norrbotten söker politisk sekreterare

  Vi söker dig som vill vara med och jobba för en socialdemokratisk politik i Norrbotten.
 • SSU Norrbotten söker Kampanjombudsman

  Vi söker dig som vill jobba för en starkare socialdemokrati i Norrbotten.
 • Vi socialdemokrater tar strid för kulturskolan

  -För oss socialdemokrater är det självklart att ta strid för kulturskolans verksamhet och kommunernas finansiering, skriver Linus Sköld (S) och Ida Karkiainen (S).

 • Vårt Sverige kan bättre

  Under onsdagen presenterade Socialdemokraterna budgetmotionen för 2023.
 • Valkonferens

  Valkonferensen fastställde laget till riksdag och region