NYHET

Socialdemokraterna vill att nationerna ska kunna ha öppet fler dagar i veckan

Socialdemokraterna vill att kommunen prövar en timmes längre öppethållande på krogar, pubar och nationer där så är möjligt, samt ger nationerna möjlighet till alkoholtillstånd fler dagar i veckan. Det föreslår de idag.

Socialdemokraterna vill att Lund ska vara en kommun rik på attraktiviteter och nöjen samt Sveriges i särklass bästa studentstad. Därför har partiet vid flera tillfällen förordat satsningar för att stödja kulturlivet, den kreativa sektorn och förbättra förutsättningarna för krögare. Socialdemokraterna föreslog exempelvis avgiftsfritt för restaurangernas uteserveringar långt innan pandemin, när övriga partier äntligen ställde sig bakom det förslaget. Socialdemokraterna har också sedan länge verkat för ett ökat samarbete mellan kommunen och studenternas organisationer. Likaså vill de att insatser för att råda bot på bristen på studentbostäder får ett större fokus inom lundapolitiken. De har föreslagit ett ökat studentbostadsbyggande samt att även låta LKF bygga studentbostäder.

Socialdemokraterna menar nu att kommunen även på andra sätt bör stärka Lund som plats för nöjen samt erbjuda studentlivet bra förutsättningar att bedriva sin omfattande verksamhet. Detta är inte minst viktigt när nöjeslivet nu befinner sig i en återhämtningsperiod efter pandemin. I förra veckan gick Moderaterna fram med ett förslag om längre öppettider för kommunens krögare. Socialdemokraterna har under en längre tid arbetat med frågan efter dialog med både krögare och studentnationer. Resultatet är ett förslag med bred förankring i verkligheten. .

Socialdemokraterna vill att man prövar med en timmes längre öppethållande på krogar, pubar och nationer där så är möjligt, samt ger studentnationerna möjlighet till alkoholtillstånd fler dagar.

— Lund ska vara landets bästa studentstad. Här skapar sig många några utav sina bästa livsminnen. Moderaternas förslag om ökat öppethållande är i grunden intressant, men i dialog med nationerna har vi förstått att det inte är där skon klämmer. Snarare önskar de få bedriva pubverksamhet fler dagar i veckan än vad de får idag. Vi socialdemokrater vill göra en insats för att stärka Lunds nöjesliv för studenter och andra lundabor. Jag tror att det finns goda förutsättningar att tillsammans med andra partier i fullmäktige se till att dessa insatser blir verklighet, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Socialdemokraterna hänvisar till att Lunds centrala delar kan kännas otrygga på kvällar och nätter efter att nationer och krögare har stängt eller inte bedriver verksamhet just den dagen. De har sedan tidigare föreslagit att Lund ska arbeta efter modellen ”Purple Flag” för en tryggare kvällsmiljö, något som varit framgångsrikt bland annat i Helsingborg. Dessutom påpekar de att många Lundabor åker till exempelvis Malmö för att njuta av stadens kvälls- och nattliv. Socialdemokraterna menar att även Lunds kommun kan stärka sin position som kultur- och nöjesstad.

— Detta är ytterligare ett steg i en rad olika förslag som syftar till att göra Lund till en ännu bättre studentstad. Genom att tillåta nationerna bedriva verksamhet fler dagar i veckan kan vi skapa en bättre studietid för många samtidigt som vi hjälper organisationerna att öka sina intäkter, något som är särskilt behövligt efter pandemin. Vi i studentklubben är väldigt tacksamma för att partiet i den här frågan har lyssnat på och haft en dialog med Lunds studenter och studentorganisationer för att få fram ett så bra förslag som möjligt. Förslaget gör det tydligt att Socialdemokraterna ser hur viktigt studentlivet är för kommunen. Det är något som vi i den socialdemokratiska studentklubben är mycket stolta över, säger Alexander Losjö Dahlström, ordförande för Lunds socialdemokratiska studentklubb (LSSK).