NYHET

Gör Lund till en fristad för forskare och studenter som flyr kriget i Ukraina

Lunds universitet har flaggat för att allt fler ukrainska studenter och forskare kommer att höra av sig direkt till Lunds universitet i syfte att söka sig till Lunds kommun till följd av den ryska invasionen av Ukraina. Universitetet har redan mött utmaningar vad gäller den pressade bostadssituationen i Lund. Socialdemokraterna menar att Lunds kommun bör och kan spela en aktiv roll för att stötta och underlätta för universitetet.

Idag har de därför skickat in en skrivelse till kommunstyrelsen där de föreslår att Lunds kommun tillsammans med Lunds universitet ska skapa bra förutsättningar för Lund som fristad genom att samordna och förbereda mottagandet för forskare och studenter som flyr kriget i Ukraina. Detta som ett komplement till det mottagande som redan idag görs och planeras framöver.

— Den ryska invasionen av Ukraina är oacceptabel och folkrättsvidrig. Utöver det tidigare blocköverskridande initiativet om en ny vänort i Ukraina menar vi att det för Lund som kunskapsstad borde vara självklart att vi ska stå redo för att ta emot forskare och studenter. Tillsammans med Lunds universitet kan vi se till att skapa bra förutsättningar för Lund som en fristad för forskare och studenter, säger Anders Almgren (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.