Gå till innehåll

Det är dags för en jämställd byggbransch

Starta ett byggkollo med fokus på att skapa en jämställd byggbransch i Lunds kommun. Det föreslår Socialdemokraterna i en ny motion till kommunfullmäktige.

Byggbranschen behöver fler medarbetare och för att det ska hända behöver fler unga intressera sig för utbildning och arbete inom bygg och anläggning. Samtidigt har byggbranschen stora problem med ojämställdhet. Enligt Svensk Byggtjänst kommer det dröja till år 2047 innan bygg- och anläggningsbranschen är jämställd. Det vill säga att om antalet kvinnor fortsätter att öka i samma takt som tidigare måste vi vänta nästan 30 år innan vi uppnår målet om en jämlik byggsektor. Detta vill Socialdemokraterna att Lunds kommun agerar för att skynda på.

– Det är inte rimligt att vi ska vänta i 25 år på att byggbranschen blir jämställd. Och ska vi skynda på utvecklingen och se till att den håller måste vi rikta oss mot barn och unga som ska göra sina framtidsval, säger Lina Olsson (S), en av motionärerna.

Därför föreslår nu Socialdemokraterna att Lunds kommun genomför ett byggkollo. Modellen är hämtad från Eskilstuna där ett byggkollo nyligen sjösatts. Där kommer Byggbranschens yrkesnämnd och Rekarnegymnasiet arrangera ett dagkollo under sommaren för barn mellan 8–10 år där de får lära sig att mäta, såga, spika, skruva och måla. Hälften av platserna reserveras för flickor. Barnen som deltar får arbeta tillsammans med elever och personal från bygg- och anläggningsprogrammet och byggarbetare från branschen.

– Vi har fantastisk personal och elever i den kommunala organisationen som kan agera föredöme för nästa generations byggnadsarbetare. Att göra det tillsammans med branschen erbjuder dessutom alla involverade nyttiga kontakter och erfarenheter för framtiden, säger Stig Svensson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i utbildningsnämnden.