NYHET

Uttalande: Ukrainas sak är vår

Europa är återigen utsatt för krigets fasansfulla framfart.

Socialdemokraterna i Lund fördömer detta övergrepp på Ukrainas suveränitet och självbestämmande. Med avsky och ilska kan vi följa det ryska angreppskriget.

Samtidigt som vi hyser beundran över modet och motståndet hos Ukrainas folk och de ryssar som demonstrerar mot kriget på olika platser i Ryssland.

Bara några timmars resa bort tvingas miljoner människor på flykt undan krigets fasor och ännu ett mörkt kapitel skrivs i den europeiska historien.

Rysslands krigföring är inte bara en attack på Ukraina. Det är ett angrepp mot alla länders rätt att själva bestämma över sitt styre och sin framtid. Vi tar starkt avstånd ifrån denna yttring av maktspråk och övergrepp. Vi står upp för alla människors frihet och hela världens fred och visar vårt stöd för solidariskt med Ukraina och de miljontals människor som drabbas. Putins olagliga och förödande krig i Ukraina är ett krig mot det fria och demokratiska samhället. Det gör också att stödet från Sverige och omvärlden har varit och måste vara starkt. Det är bra och nödvändigt och visar på den styrka som kommer fram ur gemensamt arbete. Sverige och andra länder runt om i Europa måste ställa upp för krigets offer. Vi vill uppmana till att ansluta till Olof Palmes internationella centers insamling för våra kamrater i Öst som vågar stå upp för freden. Swisha ditt stöd till 123 240 60 72, märk gåvan “Ukraina”.

Uttalande från Socialdemokraterna i Lunds årsmöte den 12 mars 2022.