NYHET

Nu är fördelningen av utskottsplatser i riksdagen klar. Carina Ödebrink kommer att vara ledamot i trafikutskottet, Johanna Haraldsson ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Niklas Sigvardsson arbetande ersättare i utbildningsutskottet och Azra Muranovic arbetande ersätter i utrikesutskottet.

Vård och omsorg

Föregående mandatperiod arbetade riksdagsledamoten Carina Ödebrink i justitieutskottet. I dagarna blev det klart vilket utskott som riksdagsledamöterna ska arbeta i den kommande mandatperioden. För Ödebrinks del är det framöver trafikutskottet som gäller.

– Jag ser fram emot att ta mig an de frågor som trafikutskottet ansvarar för. Det här är oerhört viktiga frågor – inte minst för Jönköpings län. Ska Jönköpings län fortsätta utvecklas behöver vi kraftfulla satsningar på infrastruktur. Vi behöver också säkra att en ny stambana kommer på plats i södra Sverige, säger Carina Ödebrink.

”Arbetsmiljö ligger mig varmt om hjärtat”

För Johanna Haraldsson blir det fyra nya år i arbetsmarknadsutskottet, men nu som ordinarie ledamot.

– Innan jag blev invald i riksdagen arbetade jag på en industri i Vetlanda och var aktiv i fackförbundet IF Metall. Frågor som rör arbetsvillkor och arbetsmiljö ligger mig därför väldigt varmt om hjärtat. Jag är stolt att få möjligheten att arbeta med de här frågorna i riksdagen. Det är också ett område där det behövs kraftfulla åtgärder på. Under mandatperioden kommer vi socialdemokrater att stå upp och ta fajten mot det högerkonservativa blocket som vill försämra arbetsmiljö och bryta ner den svenska modellen, säger Johanna Haraldsson som tidigare även suttit i civilutskottet.

Läraren tar plats i utbildningsutskottet

Läraren Niklas Sigvardsson från Bankeryd är ny ledamot i Sverige riksdag. För hans del blir det utbildningsutskottet som gäller som arbetande ersättare.

– Jag ser fram emot att ta mig an de frågor som utbildningsskottet ansvarar för. Att få förtroendet att vara med i utbildningsutskottets arbete känns extra hedrande för mig eftersom jag arbetade som lärare innan jag kom in i riksdagen. Som socialdemokrat kommer vi att fortsätta att ta striden för att stoppa marknadsskolan. För mig är det självklart att våra gemensamma skattemedel ska gå till att förbättra för eleverna – inte försvinna ut i privata vinster, säger Niklas Sigvardsson.

Tar strid för feministisk utrikespolitik

Även Azra Muranovic, tidigare oppositionsråd i Värnamo kommun, är ny ledamot i Sverige riksdag, och även hon har fått en plats som arbetande ersättare – fast i utrikesutskottet.

– Jag ser fram emot att ta mig an de frågor som utrikesutskottet ansvarar för, och utrikesfrågor är ju väldigt aktuellt just nu – med tanke på Rysslands olagliga krig i vårt närområde. För mig är det väldigt viktigt att Sverige fortsatt tar strid för en feministisk utrikespolitik där kvinnor har en självklar plats. Samtidigt känner jag mig orolig för att Sverigedemokraterna har fått ordförandeposten i utskottet. Det är ett parti som innan Rysslands annektering av Ukraina inte kunde välja mellan Putin och Biden, säger Azra Muranovic.

Riksdagen