NYHET

I den SD-styrda högerregeringens Sverige får barnen betala för krisen

Varje dag som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare. Istället för att stötta barnfamiljerna och satsa på välfärden prioriterade regeringen en skattesänkning för höginkomsttagare. Barnen får alltså betala priset för krisen. Vi socialdemokrater sätter istället barnen först i vår vårbudget för 2023.

Antingen så väljer regeringen och SD att blunda för den hårda ekonomiska verkligheten som Sverige och kanske framförallt barnfamiljer står för idag. Eller så gör de helt felaktiga politiska prioriteringar. Faktum kvarstår. Med den politik som den SD-ledda högerregeringen för är det barnen som får ta smällen när inflationen skenar.

För det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra eller betala terminsavgiften till idrottsföreningen. Var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kronor har inte råd att köpa näringsriktig mat till sina barn. Barn äter mer i skolbespisningen på fredagar inför helgen, eftersom pengarna inte räcker till hemma. Köerna till stöd- och hjälpcentrum ringlar allt längre, när fler behöver stöd för att få ihop middagen eller matkassen. Så här kan vi inte ha det i Sverige.

Därför satsar vi Socialdemokrater 3,5 miljarder kronor på att höja barnbidraget med 200 kronor och se till att studiebidraget till gymnasieungdomar betalas ut även över sommaren.

För, vi står inför en sommar som riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge. Många barn och unga kommer att vara sysslolösa under sommaren, samtidigt som hushållskassan tryter. Det riskerar att öka utanförskapen och bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen. Vi vill därför satsa 700 miljoner kronor på sommarlovsaktiviteter med lunch runt om i hela Sverige. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull sommar. Det innebär att nästan 51 miljoner kronor hade gått till sommarlovsaktiviteter i Göteborg.

Vi socialdemokrater föreslår alltså en vårbudget som tryggar barnfamiljernas ekonomi och gör det som krävs för att barn inte ska ta smällen i denna inflationskris. Samtidigt som vi hanterar den akuta ekonomiska krisen, får vi inte låta de stora samhällsproblemen falla i skymundan. Vi måste öka takten i klimatomställningen, pressa tillbaka de kriminella gängen och säkra finansieringen av skolan, vården och omsorgen.

Riksdagsbänken (S) från Göteborg,

Mattias Jonsson,

Amalia Rud Pedersen,

Johan Büser,

Gunilla Carlsson,

Dženan Čišija