NYHET

Sverigedemokraternas och regeringens budget är en radda av vallöftesbrott

Idag har den nationalkonservativa regeringen styrt av SD lagt fram sin budget för Sverige det kommande året. För att summera budgeten så bryter regeringspartierna de flesta av sina större vallöften samtidigt som de inte orkar med att ta hand om de samhällsproblem Sverige står inför idag.

Även om finansministern säger att budgeten innehåller det de lovade är det enkelt att hitta flera vallöftesbrott. Löften om att sänka priset vid pump med 10 kr blev 14 öre. Sänkningen kostar hela 6,7 miljarder. En dyr reform som inte möter upp väljarnas förväntan. Något som riskerar att minska många väljares tillit till politiken rejält. De lovade, likt Socialdemokraterna, även att förstärka försvaret men deras förslag slår av rejält på takten. Man lovade att bygga ut rättsväsendet men har mycket lägre anslag än den tidigare S-ledda regeringen. Man gjorde även stor sak av att starta nya kärnkraftverk som inte finns i sikte i budgeten.

Inte nog med det. Deras budget rullar tillbaka flera år av omställning till ett hållbart Sverige och minskar anslagen rejält vad gäller klimatutveckling. Det återfinns inga förslag för att hantera kommande lågkonjunktur och skydda löntagare från ökad arbetslöshet. Kommande tuffa ekonomiska tider kommer även drabba bostadsbyggandet. Trots detta slopar regeringen investeringsstödet vilket gör att nybyggda hyresrätter med rimliga hyror som vanligt folk har råd med blir omöjligt och färre bostäder kommer byggas. Till sist minskar regeringen biståndet med hela 7,3 miljarder vilket ytterst drabbar människor i nöd. 

Kanske allvarligast är att regeringen inte säkerställer kommuners och regionernas ekonomi. Alltså, regeringen har ingen politik för att säkra upp välfärden. Lärare, sjuksköterskor och barnmorskor tillsammans med andra välfärdsyrken har anledning att vara oroliga framöver.

Vi socialdemokrater kommer göra det vi kan i opposition. Granska och syna regeringen och sätta välfärden först så långt som möjligt här i kommunen samt regionen.

(S) Riksdagsledamöterna från Göteborg
Mattias Jonsson
Amalia Rud Pedersen
Johan Büser
Gunilla Carlsson
Dženan Čišija