NYHET

Putins gaspriser ska inte styra Sveriges elpriser

Många svenskar oroar sig inför vinterns elräkningar. Putins energikrig mot Europa och krig i Ukraina har drivit upp elpriserna i Europa. Socialdemokraterna vill skydda svenska hushåll och företag från de skenande priserna.

Detta vill vi göra på bland annat dessa sätt:

1. Elpriskompensation om upp till 90 miljarder kronor
Ett jättepaket för att kompensera hushåll och företag för de höga elpriserna. Det är fem gånger så mycket som förra vinterns elpriskompensation.

2. Frikoppla priset på el från priset på Putins gas
Sverige är tätt sammankopplat till den gasberoende elen på kontinenten. Men det är inte rimligt att svenska hushåll och företag köper svensk el som produceras billigt men sen får betala skyhöga priser för att många av våra grannländer länder är beroende av rysk gas. Därför anser Socialdemokraterna att elpriserna på Europas elmarknad måste frikopplas från de orimliga gaspriserna som Ryssland har skapat. Det skulle kunna leda till minst halverade elpriser i Sverige.

Sverige är en stabil elproducent som exporterar mycket el till andra europeiska länder. Sedan 2014 har vi dessutom ökat Sveriges elproduktion med nästan 10 procent. Sverige är med och försvarar Europa mot Rysslands energikrig. Men det är inte rimligt att svenska hushåll och företag köper svensk el som produceras billigt, men sen får betala skyhöga priser för att många av våra grannländer länder är beroende av rysk gas. Det är en orimlig prismodell. Regeringen arbetar aktivt mot EU för att få till en förändring.

För oss socialdemokrater är en sak helt klar – vi kommer inte att lämna svenska hushåll och företag i sticket!

Mattias Jonsson
Kandidat till riksdagen